22 mei 2014

Aan de vooravond van de verkiezingen

Aan de vooravond van de verkiezingen 
 
VILVOORDE 20/05 - Toen professor Lieven Annemans, nu enkele maanden geleden zijn boek presenteerde over de staat van onze gezondheidszorg, zei een bekende Brusselse chirurg me dat het niet toevallig weer eens een Vlaming was die zo kort voor de verkiezingen zo nodig in de soep moest spuwen.
Volgens Annemans deugt er zowat niets aan het middellangetermijnbeleid van onze zorg en zullen we –als we op deze weg verder gaan-, in 2058 niet minder dan dertig procent van ons Bruto Intern Product uitgeven aan gezondheid. De publicatie van Annemans kon op algemene bijval rekenen in Vlaanderen. In Franstalig België waren de reacties een stuk negatiever. Op het kabinet van de ministre werd de stormvlag gehesen. Maar een antwoord kwam er niet.
We gaan hier niet onze kritische bespreking herhalen, maar als men niet 1) de rol van de huisarts centraal gaat stellen, 2) een doorgedreven en efficiënt informaticasysteem opzet en 3) de financiering van de ziekenhuizen totaal omgooit, dan gaat "het beste gezondheidsstelsel ter wereld" onvermijdelijk naar de verdoemenis.
Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) had het over de voorspelling van de Apocalyps. "Crier au loup est une démarche stérile qui ne sert qu'à inquiéter la population", klonk het letterlijk. Zij rekent op de professionelen van de gezondheidssector. Maar daar schort het precies aan. De zogenaamde professionelen van de sector zijn aardig tekort geschoten. Onze gezondheidszorg is met zijn 26,6 miljard euro of 8% de grootste uitgavenpost op de federale begroting. En waar de groeinorm op 3.5% lag, bleef die in werkelijkheid rond de 2,06% hangen. Volgens Michel Jadot, voorzitter van de Mutualités Socialistes, liggen onze uitgaven dan ook binnen de Europese normen. In 2011 werd via radiologie en biologie maar liefst 4 miljard euro bespaard. Niet iedereen was daar even gelukkig mee.
Voor de Franstalige partijen hoeft er in feite niets te veranderen. Het beleid is op kruissnelheid, zo heet het en de belangrijkste maatregelen zijn al genomen. Zoals het verbieden van supplementen in gemeenschappelijke en tweepersoonskamers; de prijsverlaging voor ruim 2.500 medicijnen; de versnelde terugbetalingsprocedure voor levensreddende medicatie; het specifieke terugbetalingsstatuut voor 840.000 chronisch zieken en een half miljoen bijkomende rechthebbenden. En dan is er het e-Healthsysteem dat in volle ontwikkeling is en waar niemand behalve de direct betrokkenen over in de wolken zijn. Er werden tientallen maatregelen en (maat)regeltjes getroffen, de ene al positiever dan de andere, maar van een globaal plan was in feit geen sprake.
Er waren ook minder gelukkige besluiten: zoals de afschaffing van de numerus clausus aan de Franstalige universiteiten, wat tussen 2014 en 2020 zo'n 6.500 tot 7.500 afgestudeerde artsen zal opleveren voor het zuidelijk deel van het land, waar er maar 2.830 Riziv-nummers beschikbaar zullen zijn. Maar dat is een voorzorgsmaatregel voor de toekomst, want dan zullen er in Wallonië en Brussel heel wat huisartsen tekort zijn, zegt het kabinet. En dan is er de erkenning van psychotherapie en alternatieve therapieën, die Onkelinx graag "zachte" of "parallelle" geneeswijzen noemt, maar die aan Vlaamse kant alleen maar de ergernis van de academie opwekken. Geen enkele van de Franstalige partijen wil eigenlijk dat het bestaande systeem verandert.
In Vlaanderen daarentegen zien we opmerkelijke overeenkomst tussen de linkse partijen sp.a en Groen en de N-VA die alle drie willen dat de artsen correcter betaald worden en dat de patiënt –lees het ziekenfonds- van een stuk administratieve rompslomp verlost wordt. De N-VA wil een rem op de spoeddiensten, Groen wil een abonnementsgeneeskunde voor de eerste lijn, en de sp.a wil net zoals de twee reeds genoemde partijen, de groene doktersbriefjes bij de huisarts afschaffen. De CD&V wil de artseninkomens herijken, waarbij dus specialisten zonder technische prestaties meer gaan verdienen. Er is dus één groep artsen die voluit op de tenen getrapt wordt en dat zijn de specialisten die een lab runnen, of technische prestaties uitvoeren.
Er is slechts één partij die voluit voor zware besparingen gaat en dat is het Vlaams Belang: die willen 4 miljard wegsnijden, dat is zo'n 15% eraf. Volgens die partij bestaan er in ons land twee medische culturen, de Vlaamse en de Waalse, en daarom moet de gezondheidszorg gesplitst. Maar de marsrichting blijft voor alle partijen dezelfde: de betaling per prestatie moet eruit!
En wat de ziekenfondsen betreft is de N-VA het duidelijkst: "Het zal niet langer mogelijk zijn dat ziekenfondsen zowel de regels opstellen als ze uitvoeren én controleren." Waarop Michel Jadot riposteert: " Que ceux qui prétendent pouvoir faire mieux que les mutualités prennent notre place s'ils le veulent. »
 
Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

15:52 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.