12 mei 2014

Test-Aankoop huurt dokter Oz in


NEW YORK 06/05 - Terwijl ik me in New–York voorbereid op de opening van de hoogmis van de psychiatrie rond het thema van de DSM-V , lees ik op de smartphone dat Test-Aankoop zich nu gaat wagen aan medisch advies. Patiënten die vragen hebben over een geneesmiddel of over tarieven die artsen aanrekenen, kunnen naar de consumentenorganisatie bellen en krijgen dan “advies op maat – ook als het om de voor- en nadelen van bepaalde behandelingen gaat, als ze niet goed begrepen hebben wat hun huisarts bedoelde, of als ze met vragen zitten over een onderzoek dat ze moeten ondergaan”.
Ik vraag me af wie die maat neemt. Test Aankoop heeft geen artsen in dienst, laat staan dat er specialisten aan boord van de consumentenorganisatie zouden zijn die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van de geneeskunde en zomaar een second opinion uit hun mouw kunnen schudden.
Hoe gaat TA dat dan aanpakken? Met pas afgestudeerde dokters die geen stageplaats als specialist kunnen krijgen en die in afwachting een studentenbaantje erbij nemen? Of met artsen die hun praktijk moe zijn en die, zoals een adviserend geneesheer van de Sociale Inspectie het op zijn website schreef, "geen patiënten meer kon zien en uitkeek naar een baan van negen tot vijf"?  Of erger nog met geneesheren die om een of andere  reden vriendelijk of onvriendelijk verzocht werden hun praktijk te verlaten en die noodgedwongen verder aan de slag moeten?
 ‘In alle discretie' kunnen leden tijdens de kantooruren bellen, belooft de website.  Het amateurisme ligt er dik op: Wie naar het nummer voor gezondheidsadvies belt, komt uit op de algemene consumentenlijn van Test-Aankoop. Daar krijgt hij een algemene medewerker aan de lijn die dus niet noodzakelijk medisch geschoold is. Twee halve dagen per week zijn er ook artsen aanwezig naar wie de patiënten desgewenst doorgeschakeld kunnen worden. Ik zie het al voor me. Hebt u kanker? Druk 1; Hebt u last van slapeloosheid? Druk 2. Hebt u diabetes? Druk 3. En ga  zo maar door. Niet gehinderd door enige kennis van zaken, laat staan van uw medisch dossier krijgt u –als u lid bent natuurlijk- een gratis advies. Dat niet altijd een arts op de medische vragen antwoordt, daar zien ze bij Test-Aankoop geen graten in.
Volgens TA zal het vooral gaan om patiënten die vragen hebben over een geneesmiddel of over tarieven die artsen aanrekenen. Maar daar hebben we de ziekenfondsen toch voor?   ‘Er is zoveel informatie over gezondheid, mensen vinden hun weg niet. Net zoals we ze juridisch advies geven, kunnen onze leden nu ook voor gezondheidsadvies bij ons terecht', zegt Joost Vandenbroucke, die bij Test-Aankoop verantwoordelijk is voor het project. Vandenbroucke vergist zich. Juridisch advies is gebaseerd op protocollen, wetgeving, jurisprudentie. Medisch advies is gebaseerd op wetenschap, ervaring en niet te onderschatten: empathie met de patiënt. Elke patiënt is anders. Wie te snel gereden heeft, heeft de maximumsnelheid overtreden. Wie een hersenscan moet ondergaan zal zeker met vragen zitten, maar daar kan een anonieme flippo in een callcenter niet op antwoorden. Marleen Finoulst, arts en coördinator van de website Gezondheid en Wetenschap, die dus concurrentie krijgt, gaf het juiste antwoord:  ‘Vanop afstand kunnen we geen individueel advies geven. Zelfs al vraagt een patiënt met een hernia wat de voor- en nadelen zijn van een rugoperatie, we verwijzen altijd door naar een arts. We kennen niet het volledige medische dossier en de context van de patiënten. We weten ook niet of ze belangrijke informatie bewust of onbewust achterhouden omdat ze misschien graag een bepaalde behandeling willen ondergaan.'
Dit gezegd zijnde hebben de artsen het voor een stuk aan zichzelf te danken dat TA in dit gat springt. Ze verwijzen onterecht te weinig door naar een collega voor een second opion. En de adviserende geneesheren schieten hier eens te meer in te kort. Dat is nu wel bewezen.
Het doet me denken aan de figuur van   dokter Frasier Winslow Crane, M.D., Ph.D., Ed.D., A.P.A,  de psychiater die in de sitcom Cheers aan de bar van het café te pas en te onpas en vooral ongevraagd zijn wijsheden debiteerde. Hij is geëindigd in een eigen sitcom. De acteur Kelsey Grammar ging na twintig jaar zo hard in zijn rol geloven en zijn publiek met hem dat hij een rolmodel werd voor heel wat Amerikaanse psy's. Daar lopen er hier nogal wat van rond. Er is zelfs een sessie gepland rond radio en TV medicine. Die andere beruchte TV-dokter Oz, cardiochirurg die graag in operatiehemdje optreedt is hier een autoriteit. Zover zijn in ons land nog niet. Maar wat niet is kan nog komen.


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

10:27 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Ooit raadpleegde ik de ‘Juridische Dienst’ van TA i.v.m. met de annulatie van een schoolreisverzekering van onze zoon die licht autisme heeft. Ik had, na aftrekken van administratiekosten, recht op terugbetaling van € 300. Het reisbureau beloofde te betalen maar weigerde uiteindelijk omdat autisme volgens hen een psychiatrische stoornis is en er in dat geval sprake moet zijn van een opname.
De neuropsychiater van onze zoon schreef daarop een verklaring: “"Ondergetekende, Dr. i/d geneeskunde, verklaart hierbij dat ASS een ontwikkelingsstoornis is (dus zeer vroeg i/d ontwikkeling v/d foetus/kind ontstaan) en niet hoort tot de psycho-somatische (“psychische”, – “zenuw”-) stoornissen."
Dit werd genegeerd door het reisbureau. En de juridische dienst van TA? Die liet weten dat “de grens toch te dun is” en weigerde verder te helpen toen ik om een andere medewerker vroeg.
Uiteindelijk kreeg ik e terugbetaling dankzij andere instanties. Lid van TA ben ik niet meer maar dat hoef ik niet te zeggen, zeker?

Gepost door: Hermine Couvreur | 12 mei 2014

Reageren op dit commentaar

Goede journalistiek houdt in dat men zich correct informeert over de feiten, in dit geval dus de gezondheidsadvieslijn van Test-Aankoop.
Indien de auteur van de blog in kwestie dat gedaan had, zou hij geweten hebben dat er geen sprake is van “telegeneeskunde” en second opinion”.
Daarmee valt dan ook alle geformuleerde kritiek weg.
Overigens, ook andere organisaties bieden dergelijke advieslijnen aan, zoals de Diabetes Infolijn, de Kankerfoon,enz.
Tot slot: er werken wel artsen bij Test-Aankoop, en er zijn eveneens competente en ervaren artsen, die deze gezondheidslijn bemannen en overtuigd zijn van de meerwaarde ervan, naast, en niet in plaats van/concurrentieel met het werk van de huisarts en specialisten.

Dr. Martine Van Hecke, Test-Aankoop

Gepost door: Martine Van Hecke | 12 mei 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.