04 december 2013

Tijd voor een kleurspoeling

Archimedes wist het al. In bad komen de beste ideeën boven. Marc van Impe nam op een luie zondagochtend de tijd voor een warme onderdompeling en dat leidde tot de volgende niet zo bizarre gedachtegang.

 

Ik hoorde de minister in het zondagochtendprogramma met enigszins overslaande stem verklaren dat het beleid de bevolking wil duidelijk maken dat de gezondheidszorg goedkoper moet. Het defilé clichés passeerde de revue. Ik besloot toch een bad te nemen en mijn haren te  wassen.  Door de open deur kon ik het voorspelbare debat of wat daar moest voor doorgaan zo wel volgen.  Klank zonder beeld in warm water.

 

Ach, de kostenstijging in de gezondheidszorg wordt sinds jaar en dag bepaald door drie factoren: de technologische ontwikkeling, de vergrijzing en het toegenomen medicijnenverbruik. Welke ideologie je aanhangt, wat je ook doet, dit gaat door en zal blijven doorgaan. Marktwerking of overheidssturing werken niet. Maakt u zich geen illusies. Dat vergeten politici keer op keer, of ze nu links of rechts de scène opkomen.

 

Merkwaardig is ook dat hoe dichter de verkiezingen naderbij komen, des te groter de verbale daadkracht van de politiek. Het is zoals de partner in een relatie die zijn officiële geliefde jarenlang tekort heeft gedaan, zo niet  erger, en die, nu de fatale dag dat de echtscheiding ingezet wordt,  nog eens extra wil bewijzen wat hij allemaal wel had kunnen doen. Waarom hij dat dan niet gedaan heeft toen hij  de tijd had, dat is een vraag waar hij  nooit op zal antwoorden. 

 

Er is een tijd geweest dat echtscheiding een schande was. Die tijden zijn gelukkig voorbij. Aan alles kan een einde komen. Ik schreef ooit: een slecht aandeel moet je tijdig dumpen. Als dat voor relaties tussen ex-geliefden het geval mag zijn, -niemand twijfelt dat er ooit liefde of op zijn minst lustwas- waarom dan niet in onze relatie met politici. We zijn tenslotte niet met hen getrouwd.

 

Toen ik in de spiegel keek zag ik dat ik  nu echt grijs aan het worden ben. Wordt het een kleurspoeling? Of ga ik voor naturel? Zoals het weer dus.

 

Marc van Impe

 

15:23 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)