27 augustus 2012

Traject

Er is een gevaarlijke evolutie aan de gang in de geneeskunde. In de gedachte die de moderne tijden van de voorbije eeuw zoveel ellende heeft opgeleverd, met name dat de mens maakbaar is, zijn cijfers en statistieken, met andere woorden de kansberekening ons leven gaan beheersen. De macht werd geruisloos gegrepen door actuarissen, econometristen en andere bookmakers met het gekende resultaat. In de geneeskunde is dat niet anders, daar is de overtuiging gegroeid dat de epidemiologie de fundamentele wetenschap is van de klinische geneeskunde. Men kan dit alleen maar bestempelen als arrogante eigenwaan. De fundamentele wetenschap van de geneeskunde, en de toekomst voor een veilige en effectieve zorg voor patiënten, is afhankelijk van slimme mensen die in laboratoria en met patiënten werken en die gepassioneerd vragen proberen te beantwoorden. Wetenschap is een sociaal proces dat leeft bij gratie van dialoog en debat. Niet via ordonnanties, richtlijnen of trajecten. Treinen leggen een traject af. Mensen gaan hun eigen weg. Zij die mensen in treinen willen dwingen zijn niet wetenschappelijk maar politiek bezig. Sommige treinreizigers kunnen zich die tijden nog herinneren.
Ik moest hieraan denken toen ik een geneesheer-directeur van een groot ziekenfonds op de radio de stelling hoorde verdedigen dat depressieve patiënten in een psychotherapeutisch traject zouden moeten terecht komen. Waarbij natuurlijk het aantal terugbetaalbare sessies beperkt zou worden. “Zoals bij de kiné,” zei de man op huilerige toon. En de oplossing zou de onfeilbare gedragstherapie zijn. En wie niet beter wordt is dan uitgepsychologeerd en krijgt niets meer terugbetaald. Die is aan het einde van zijn traject gekomen.

Marc van Impe

21:38 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Die laatste zin zegt eigenlijk alles.

Gepost door: Hermine | 28 augustus 2012

Reageren op dit commentaar

quote" Wetenschap is een sociaal proces dat leeft bij gratie van dialoog en debat. Niet via ordonnanties, richtlijnen of trajecten. Treinen leggen een traject af. Mensen gaan hun eigen weg. Zij die mensen in treinen willen dwingen zijn niet wetenschappelijk maar politiek bezig."

Zo waar en zo goed verwoord Mark. (trouwens ook toepasselijk in ELKE sector van de hulpverlening in ons land, ook kinderbescherming)- maar helaas ook daar dezelfde tendens. trajecten genoeg, hulp is iets anders (tenzij je privé dus uit eigen dikke geldbeurs de zaken kan betalen). Hun trajecten zorgen dus dat ze zich voorzien van toekomstig cliënteel. Kafkaiaanse toestanden

Gepost door: Monique | 30 augustus 2012

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.