12 december 2011

Just is just

 

De Brusselse rechtbank veroordeelde gisteren drie chirurgen van het UKZF omdat ze onnodige operaties op kinderen uitvoerden. Welke stappen heeft of denkt de DGEC te ondernemen? Ik stelde die vraag vorige week donderdag aan het Riziv maar het blijft er oorverdovend stil.

Ondertussen bracht de post tweemaal nieuws: het beroep dat de geleerde vrouw heeft aangetekend bij de Raad van State is ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat er gronden zijn om het vonnis tegen drs.  Uyttersprot en Coucke (ik ga er van uit dat ook hij beroep heeft aangetekend) te verbreken. Dat lijkt me nogal logisch. Niet alleen wordt Anne veroordeeld voor feiten die ze zou gepleegd hebben in het AZ Waasland, wordt er gezwaaid met een totaal verkeerd artikel uit de ziekteverzekeringswet, maar wordt boven alles de vloer aangeveegd met de verantwoordelijkheid van de adviserende geneesheren en zo is er nog een waslijst fouten: schrijffouten, collagefoutjes, fouten tegen het goed Nederlands en fouten tegen het goed fatsoen.

Tweede brief kwam van het Riziv zelf: het vonnis moet uitgevoerd worden en zo’n kleine 100.000 euro moet opgehoest worden. Helaas droeg de postbode geen kerstmuts en kwam hij gewoon op de fiets.  Let wel het gaat hier niet om gelden die Anne noch haar collega ontvangen hebben. Het gaat om de kostprijs van medicatie die patiënten voorgeschreven werd, waar voorafgaand een toestemming voor gevraagd werd aan de adviserende geneesheer van het ziekenfonds en die –soms na uitgebreide argumentatie- ook verkregen werd. De medicatie heeft gewerkt, de patiënten werden beter, er werd niets overbodigs gedaan.

In het geval van het Kinderziekenhuis Koning Fabiola werden baby’s onnodig geopereerd: ze ondergaan een buikoperatie en hun darmstelsel werd letterlijk omgedraaid. Zo’n ingreep is levensgevaarlijk, uiterst pijnlijk, duur maar brengt de chirurgen en hun team  per keer duizenden euro’s op.  Het gaat hier om gerenommeerde specialisten, autoriteiten binnen hun vakgebied, die door de correctionele rechtbank en niet door een schertskamer van het Riziv , na uitgebreid onderzoek en tegenonderzoek, veroordeeld werden tot voorwaardelijke gevangenisstraffen.

Dus nog eens de vraag: gaat de dienst van dokter Bernard  Hepp dat ten onrechte verdiende honorarium terug eisen? Ik dacht dat dit niet meer dan logisch zou zijn. Een echte justaart kan dit niet zomaar laten passeren.

Marc van Impe

16:58 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

dit is alles behalve just indien het RIZIV voor de recente zaak ooglappen zou op hebben...
dan moet hun "weegschaal voor de strafmaat" dringend opnieuw geijkt worden.

Gepost door: Hilde | 12 december 2011

Reageren op dit commentaar

Just is just !!!!!! deel de mening absoluut met Hilde.

Gepost door: katje | 12 december 2011

Reageren op dit commentaar

zouden de ooglappen nu wel afvallen....dit wordt een hetze die niet te overzien is voor de artsen die niets anders in het oog hebben als ons te helpen....elke arts behalve, zou ik het durven zeggen...o ja...die van het RIZIV!

Gepost door: Tita Anken | 12 december 2011

Reageren op dit commentaar

Ik hoop dat alles toch nog, op de één of andere manier goed komt. We duimen allemaal en steunen onze dokter masaal. Wat als zij de dag van morgen instort en het allemaal niet meer aankan. Dat mag echter niet gebeuren. We steune haar echter wel allemaal, maar als het puntje bij paaltje komt staat ze er toch alleen voor. Hoe krijgen we dat geld bij elkaar??? Want moreele steun is volgens mij niet genoeg. Ik voel haar hart tekeer gaan, inwendige ingehoude tranen. Haar maag dat omkeerd elke keer wanneer ze eraan denkt. Ocharme toch, wij en zij en haar hele familie, vriendenkring, buren. Wat kunnen we nog meer doen????? Ons verstand is te klein om dit allemaal te geloven. En véél verstand heb je hier niet voor nodig!! Michèle

Gepost door: Milher | 13 december 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.