05 december 2011

Passe Partout

Soms overtreft de werkelijkheid de verbeelding. Die gedachte overviel me net nadat ik de film Rundskop gezien had en de lectuur van een artikel in het onovertroffen huis-aan-huisblad Passe Partout  van 30.11.11 gelezen had!  Het verband tussen die twee op het eerste gezicht los van elkaar staande gegevens zal u onmiddellijk duidelijk worden als u volgend artikel leest :"Vermoeid ? Beweeg ! Krachteloos ? Futloos ? En dat gevoel komt regelmatig terug, of is zelfs permanent aanwezig ? Het is steeds aangeraden om de dokter te raadplegen om de oorzaak ervan te achterhalen. Misschien lijdt U wel aan asthenie, ook myalgische encefalomyelitis genoemd. Met andere woorden : het chronisch vermoeidheidssyndroom. De oorzaak ervan blijft steeds onbekend. Maar in tegenstelling tot wat men zou denken, vermindert het uitoefenen van een fysieke activiteit de effecten ervan. Zoals bijvoorbeeld wandelen. U raadt het al : het belangrijkste obstakel is van psychologische aard. Het moeilijkste is dus net : aanvaarden dat u moet opstaan uit die luie zetel om te kunnen gaan wandelen..." Verbijstering was het eerste wat me overviel. Vervolgens schaamte, want het gaat hier om een van mijn vakgenoten die pretendeert de journalistieke zorg voor kwaliteit en objectiviteit hoog in het vaandel te dragen. Ik ben even een luchtje gaan scheppen. Sinterklaas liep voorbij. Ietwat moeilijk want aangeschoten, zo laat op een zondagavond. Terug binnen viel mijn oog op het adres van dit kwaliteitsblad: de Remy Campus in Wijgmaal. Ik begreep het: wie daar zit heeft stijfsel in het hoofd. Vandaar.

Marc van Impe

10:21 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Zonet heb ik naar de redactie van Passe-Partout (et-dit-n'importe-quoi) een mailtje gestuurd, waar ik onder andere de argumenten die jullie zoals ik reeds van buiten kennen ivm zwakte en uitputting de volgende test voorleg : "Vraag aan een lui iemand uit zijn zetel te komen om zijn geliefkoosde activiteit uit te oefenen... Hij zal er onmiddellijk uitspringen ! Vraag hetzelfde aan een liggend iemand die ME heeft en kijk naar zijn ogen : u zal er enkel een troosteloze blik vinden... De ME-patiënt zou op dat ogenblik zo graag uit zijn zetel kunnen komen, al was het om het meest miserabele karweitje op te knappen... En wandelen, ja, dat zou nu echt de max zijn !"
Ik hoop dat ze aan onze reacties gevolg zullen geven.
Sterkte aan iedereen in deze moeilijke tijden !

Gepost door: Kate | 05 december 2011

Reageren op dit commentaar

Schitterend hoe u weer eens onze gevoelens verwoord! Ik heb al antwoord gekregen dat ze het gaan rechtzetten in de vijftigste editie. Hoe ze dat gaan doen? Geen flauw benul. Ik hoop dat er iemand zoals u onze situatie goed kan verwoorden. Een lezersbrief van een persoon die te emotioneel is gaat ons zeker niet zo goed helpen als een korte goede tekst.

Gepost door: Danni | 05 december 2011

Reageren op dit commentaar

Geachte ,te lui zijn om uit de zetel te komen?????????????? ik lijd zelf aan fibromyalgie en cvs. Elke dag ,maar elke dag ga ik iedere keer vanaf als ik wakker ben met mijn honden gaan wandelen! Ook al is de pijn niet uit te houden en moet ik mij bij iedere stap nadenken hoe ik mijn stap zet en of ik niet ga vallen! Ik ga nog deeltijds werken en is ook een hele opgave maar toch doe ik dat!!! Dus luiheid is het zeker niet hoor en het zit ook niet tussen ons oren!Ja ik slaap rond 12uren ,maar beter dat en nog een beetje kunnen functioneren dan helemaal niets kunnen doen en dan nog te zeggen dat er mensen zijn die het nog erger hebben dan ik

Gepost door: kim | 05 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Erna

Ja het kost ons dan nog veel moeite en inspanningen om voor onze eigen rechten op te komen en om iemand eens een les te leren dat men zo maar niet hoeft op te schrijven wat de algemene maatschappij denkt over mensen zoals wij , met deze aandoeningen.
Vind het heel knap van je dat je persoonlijk gebeld hebt, en kan aannemen dat nog een email schrijven daarna te vermoeiend was.....doch veel respect voor je hoor.
En ik hoop zekers dat ze dit gaan rechtzetten in het volgende krantje, en vooral in hoofdletters, of willen zelfs deze personen onze ondergang nog meer de dieperik in duwen ?
Het is al erg genoeg dat ons levens ons ontnomen is in grote mate, dus pikken we het zekers niet dat derden ons onterecht en zonder de juiste informatie nog eens een stempel op het hoofd gaan drukken, waardoor de kansen dan nog heel groot worden gemaakt dat de gezondheidszorg ons toch als "luierikken" zou gaan beschouwen, zoals we werden veroordeeld door bovenvermelde schrijver / schrijfster

Mevr.Cornelissen lydia

Gepost door: Cornelissen Lydia | 09 december 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.