24 november 2011

Een Aha-erlebnis

Dat is het wat de bekende professor dokter emeritus psychiater en cabaretier Boudewijn Van Houdenhove in Hasselt overkwam toen hij –op wat een gezellig beurtje macrameeën voor beginners moest worden- vanuit de zaal geïnterpelleerd werd over het feit dat Het Rode Kruis bloeddonatie van CVS/ME patiënten weigert omwille van mogelijk besmettingsgevaar. Waarmee de CVS/ME patiënt in hetzelfde speelvak geplaatst wordt als HIV-patiënten, SOA-, hepatitis en andere via sanguine weg besmettelijke patiënten. De cabaretier was nochtans opgewekt gesticulerend begonnen aan de try-out van wat een triomfantelijke ronde langs de Vlaamse CM-zaaltjes-achter-het-gildenhuis moest worden. Tussen een cursus doorgestoken tomatensoep koken voor beginnende allochtone huisvrouwen en een vervolgcursus sparen en beleggen bij de coöperatie voor teleurgestelde BACOB’ers, zou hij een causerie brengen over ingebeelde en verbeelde ziekten, geïllustreerd met voorbeelden uit zijn lange academische carrière en ervaring in diverse expertisecentra zoals de bankdirecteur die van het verschot chronisch moe werd, het in haar jeugd door haar opa misbruikte moeke dat niet meer uit de luie stoel geraakt en het meisje dat er geen gat meer in zag tout court omdat je deze dagen soms al geen hand voor je ogen ziet, laat staan een hol. Dat alles gevolgd door een paar nummertjes zakdoek-uit-het-oor-trekken, iets waar deze raskomiek altijd mee scoort.
Hij had zich goed gewassen en geparfumeerd met Eau Sauvage, een cadeautje van een promovenda die een uitstekend werkje geschreven had over het effect van cognitieve gedragstherapie op mensen die op hun trein wachten, -een negen waard, bedacht hij- , had speciaal schoon ondergoed aangetrokken dat niet tussen de bilspleet schoof en een mooi wit hemd uit de C&A met manchetten. Kortom hij zag er goed uit. Niet te chique voor een publiek dat net van zijn laatste spaarcentjes beroofd was en nu extra op de kleintjes moest letten. Maar ook niet te pover, wat zijn academische status de nodige luister moest geven. Wie schetst dan ook zijn verbazing toen een jongeman –waar had hij dat gezicht nog gezien- opstond en hem de vraag over Het Rode Kruis onder de neus wreef. Misschien moest hij zelf wel eens aan de cognitieve gedragstherapie, dacht hij, want hij kende het gezicht en de stem maar kon er geen naam meer op plakken.
De zaal werd stil. Dit nummertje was niet gerepeteerd. Dat begreep iedereen. Boudewijn Van Houdenhove voelde het aan alsof iemand hem een dweil uit zijn oor trok. Ineens zag ook hij er geen hol meer in.

 
Marc van Impe

17:49 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

En dat nummertje gaat zeker nog eens vervolgd worden, en hopelijk door meer dan één persoon.

Gepost door: Danni | 25 november 2011

Reageren op dit commentaar

wie niet horen wil...

Gepost door: Hilde | 26 november 2011

Reageren op dit commentaar

De arts in kwestie die in naam van het Rode Kruis letterlijk schreef letterlijk: "Niet enkel is de maatregel van uitsluiting donorbeschermend, er is ook een andere reden waarom uw bloed niet kan toegediend worden aan andere mensen. Fibromyalgie behoort tot de categorie van auto – immune aandoeningen. Dit is een aandoening waarbij het niet uitgesloten is dat lichaamseigen afweerstoffen zich richten tegen de eigen weefsels. Deze auto – immune afweerstoffen circuleren in uw bloed en komen door een bloedtransfusie van een zakje bloed dat u zou afstaan, ook terecht in het lichaam van verzwakte patiënten. Hier kunnen zij onverwachte reacties veroorzaken bij de patiënt. Het is ook om deze reden dat we u niet als donor mogen aanvaarden. We hopen dat u hiervoor begrip kan opbrengen en wensen u het allerbeste toe."

Dr. Judith Vandeloo is niet de eerste de beste arts, integendeel. Zij is zoals dat heet Collection Facility Medical Director bij het BElgische Rode Kruis en Senior Afname Arts bij het BTC Vlaams Brabant Limburg.

Toch werd haar duidelijke stellingname door Van Houdenhove onmiddellijk na voorlezing kromgetrokken. Hij maakte ervan "u ziet, ze zijn toch niet helemaal zeker hè, ze spreken van "niet uitgesloten dat" enzovoort..." En toen begon hij over de XMRV hoax en dat het Rode Kruis enkel deze uitspraak doet als gevolg van het voorzichtigheidsprincipe. Maar wie de woorden van Dr. Vandeloo goed leest, begrijpt er iets heel anders uit. Op deze manier trachtte hij de zaal weer op zijn hand te krijgen, maar het getuigt van intellectuele oneerlijkheid als je woorden moet gaan zitten verdraaien om je uit een hoek te lullen. Dr. Vandeloo is hoedanook heel duidelijk, fibromyalgie IS voor haar auto-immune aandoening. Niet "misschien" of "het zou kunnen", neen: ze is zeer duidelijk. Naar het schijnt bestaat er een zeer duidelijke bandopname van deze toespraak van BVH, waarin ook kan beluisterd worden naar een zelden gehoorde poging tot verpatsen van de eigen psychoblabla boekvoorraad voor de moegeluisterde toehoorder. "Bij mij slechts 15 euro, terwijl in de winkel 20 euro te betalen". Altijd al gevonden dat hij veel van een marktkramer weghad. Eddy Wally lééft en hij treedt op in het CM.

Gepost door: tintinesk | 08 december 2011

Reageren op dit commentaar

Het profiel van Dr. Judith Vandeloo: http://be.linkedin.com/pub/judith-vandeloo/21/252/67a

Gepost door: tintinesk | 08 december 2011

Reageren op dit commentaar

Update: opnieuw werd dezelfde vraag gesteld per e-mail aan het Rode Kruis in 2012. Hun antwoord? Ik citeer (19-06-2012) letterlijk vanwege Dr. Vandeloo: "De reden voor weigering van kandidaat bloeddonoren met CVS of Fibromyalgie is de volgende (conform de Medishe Richtlijn):
1) Immunopathologie aan de basis van de ziekte waardoor de donor uitgesloten wordt.
2) Overdracht van auto-immune antistoffen met het bloed. Van deze is bewezen dat ze reacties kunnen uitlokken bij de ontvangers van het bloedproduct.

Wij vinden het ook jammer dat we u deze boodschap moeten overbrengen maar tot nader bericht is dit zo.

Vriendelijke groeten

Dr. Vandeloo"

Verder bericht ontvangen van Dokter M. Malbrain, ik citeer opnieuw (19-06-2012): "Het is inderdaad owv fibromyalgie, wat kadert bij de auto immunpath.. Vriendelijke Groeten, Dr. M. Malbrain, Arts Medische Donor Opvolging, BTCV, Herestraat 49/BTC, 3000 leuven, 016/316163."

Gepost door: tintinesk | 26 november 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.