14 november 2011

Maagdelijkheid

In de Knack van vorige week lees ik een opiniestuk van collega Ann Peuteman die schrijft dat privacy voor de nieuwe generatie net zo oudbakken is als maagdelijkheid. “Een mooi ideaal, maar niet meer van deze tijd.”  Wat die virginiteit betreft weet ik dat zo nog niet, maar wat de privacy betreft weet ik het zeker: die is van alle tijden.  De journaliste trekt in haar opiniestuk van leer tegen de twitteraars en facebook-adepten, die hun hele leven te grabbel zouden gooien via de cloud en het internet. Ik geloof dat niet. Wie nu in zijn wilde jonge jaren een radicaal links manifest zou schrijven zou daar over twintig jaar als hij directeur wil worden van een of andere FOD wel eens spijt van kunnen hebben. Ach, zoiets is van alle tijden. Ik ben nog van een generatie die vooral moet vertrouwen op een fotografisch geheugen en een apart compartiment in de hersenschors waarin namen, data en feiten zijn opgeslagen. Niets zo plezant als een toevallige oude kennis met een glaasje in de hand te herinneren aan die goede oude tijd toen hij nog Николай Иванович Бухарин  in de oorspronkelijke Russische versie bestudeerde. Nikolaj Ivanovitsj Boecharin  was een medestander van Lenin die door vadertje Stalin in een showproces naar zijn einde gebracht werd.

Daarover straks meer. Uit een mini enquête van de Artsenkrant blijkt dat slechts zes op de tien artsen de sociale media gebruiken. Da’s relatief weinig, vergeleken met andere beroepsgroepen. Facebook (34%) Linkedin (16%) en Twitter (4%) worden steeds populairder. Wie aarzelt doet dat omwille van zijn privacy. Die vrees is terecht. Maar niet u noch uw patiënten maar de Staat brengt uw privacy in gevaar. Want waar de politie en de gerechtelijke macht gehouden is aan bepaalde regels en niet zomaar uw telefoon en e-mail mag afluisteren, is er een derde macht in ons land die ongebonden en onbelemmerd uw hele hebben en houden mag uitvlooien. De vergelijking met Stalinistische praktijken is niet toevallig gekozen. Volgens een wet uit 1992 mag de sociale inspectie alle mogelijke onderzoeksdaden stellen, zonder dat de betrokkene daarvan op de hoogte moet gebracht worden. Alle middelen mogen aangewend worden en alle documenten, die de dienst nodig acht mogen opgevraagd, ingekeken en gekopieerd worden.  Uw kennissen, vrienden en relaties kunnen ondervraagd worden en ze mogen dit niet weigeren. En wees maar zeker dat uw Facebookpagina en Linkedin account uitgevlooid wordt. De inspectie gebruikt daarvoor zelfs aliassen van zogenaamde vrienden van vrienden die zich op die manier in uw intimiteit wringen. U geeft uw privacy niet weg, ze wordt u wel ontnomen. En het is wettelijk zo geregeld. Zo weet de inspecteur hoe vaak en waar u uit eten gaat, welke voordelige Groupons u aanraadt, en waar en hoe vaak u op reis gaat. En als hij dat nodig acht, speelt hij uw gegevens door aan zijn collega bij de fiscus.

Tijdens zijn showproces  bleek eens te meer hoe nauwkeurig en eigenzinnig geïnterpreteerd het verleden van Boecharin werd uitgelicht. Nikolaj werd op 15 maart 1938 geëxecuteerd door de NKVD.   Deze sovjet econoom schreef op 13 August 1937 in de gevangenis het  gedicht Amor Dei Intellectualis (Baruch Spinoza) dat sluit met de volgende regels: He's not about to let them crush his thoughts. / In solitude proud he ends his days,/ Still master of his spiritual forces./ His spirit, clear-eyed and majestic, /Stands covered with quiet glory. http://www.autodidactproject.org/other/spinoza13_bukharin.html

Marc van Impe

08:48 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Bij het lezen van uw blog "Renteneurose" van 12.11.11 liepen denk ik vele gezichten van uitkeringsgerechtigden -ja, gerechtigden!- rood aan van woede... dat zoiets mogelijk is!?!?

Maar deze column tart werkelijk alles.... en ik besef dat het er echt op deze manier aan toe gaat. We hebben er al genoeg van gezien en gelezen over de controles via sociale netwerken. Maar dat de sociale inspectie ongestraft, door zich in allerlei bochten te wringen, in privé-profielen van mensen op internet binnendringt, en dat dit zelfs wettelijk geregeld is. Neen, Dit is een brug te ver.

Gepost door: Veerle | 14 november 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.