16 oktober 2011

Dierenwelzijn

Wat de overheid niet zint zet ze bij het grof vuil buiten op de stoep. Zo verging het de Roma zigeuners die in het Noordstation kampeerden. Volgens de weerberichten kunnen ze nog heerlijk genieten van een prachtig nazomertje. Wat fijn. Daarna wordt het kouder en laten we ’s avonds de rolluiken wat vroeger naar beneden. Een paar jaar geleden richtte premier Yves Leterme een oproep aan de bevolking om die gure winterdagen een dakloze op te nemen, wat  getuigde van een grenzeloos cynisme. Zo’n oproep is de vertaling van de incompetentie en het onvermogen van deze regering  om dingen die er onvermijdelijk aankomen onder ogen te zien, voorbereidingen te treffen en daadkrachtig op te treden. Zelfs de nationale ombudsman heeft toen het gebrek aan visie en planning van de autoriteiten aan de kaak gesteld.  België overtreedt hiermee alle mogelijke internationale verdragen, de Verklaringen van de Rechten van de Mens en de eigen wetgeving die voorziet dat elke inwoner, ook asielzoekers en daklozen recht hebben op opvang , sanitaire voorzieningen en medische zorg. Daarom deze anekdote.

Het cynisme kan nog groter. In diezelfde periode richtte de actiegroep BLID zich tot de  minister van Sociale Zaken. BLID is een dierenrechtenorganisatie.  "Dieren zouden verboden moeten worden op weiden waar ze geen schuilhok hebben dat groot genoeg is voor alle dieren, van 1 december tot 1 februari. Met deze wetgeving kan iedereen zijn voorbereidingen treffen", luidde het.  En kijk de FOD Dierenwelzijn deed gelijk het nodige.  En de bevoegde minister voor dierenwelzijn   Laurette Onkelinx, mobiliseerde zowaar haar hele kabinet en zei zeer bezorgd te zijn.  Iemand de minister al gehoord over kinderwelzijn?  Tenzij we ons vergissen behoort mensenwelzijn net zoals dierenwelzijn tot haar bevoegdheden.  Gelukkig weet de minister dat ze –als het op prompte actie aankomt- kan rekenen op Artsen zonder Grenzen. Die bouwen in no time een fijn tentenkamp. Zodat zij voor de mensen geen schuilhutten moet bouwen. Eén kerststal op 24 december is meer dan genoeg. En zeggen dat er in Brussel 20.000 panden leegstaan.

Het is nu nog warm. Het vriest niet. Het is nu dat me dit even van het hart moest. Straks vriest het en is het te laat.

 

Marc van Impe

11:45 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Beste Marc,
U hebt gelijk wat betreft mensenwelzijn. Ik heb gelezen dat 1 op de zeven Belgen leeft onder de armoede grens. Dan heb je nog de mensen die op straat leven en die naar ons land komen voor een beter leven wat er niet is. Men noemt al spottend dat Belgiê het OCM van Europa is. Vandaag nog bedelaars met kinderen gezien. Het doet pijn maar waar gaat het heen. Diegene die hier in het opvangcentrum zitten hebben recht op gratis eten, onderdak enz. Ze hebben allemaal een gsm... de dokter, de medicijnen, operaties, administratie paspoort, kleren gratis. Dat kan niet blijven duren. Het geld is op. Zieken en werklozen hebben ook kosten ? Geen verwijten en ik zou niet willen ruilen maar onze minister die kennen we al lang genoeg ! Het zijn moeilijke tijden en hopelijk kunnen ze de daklozen helpen. Er word zoveel geld onnodig verspild en gebruikt voor wat niet nodig is maar ja daarvoor zijn deze mensen blind. Volgens mij zijn er landen die arm moeten blijven en waar oorlog nooit stopt, of vergis ik mij ? Maar de mensen worden slimmer en opstandig en het is soms overleven of sterven. Gruwelijk, wij kunnen de wereld niet veranderen maar wel de mensen met macht en geld ! Ik word kotsziek van al dat gedoe maar wie ben ik ? Een fibromyalgiepatiente die ook moet vechten voor haar rechten en hoopt dat het ooit eens beter word voor iedereen.

Gepost door: katje | 16 oktober 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.