17 juni 2011

De 5 W's

De verontwaardigde is een mensensoort die men beter kan ontlopen, zegt Arnon Grunberg. Moraal en idealen zijn een excuus voor permanente verontwaardiging.  En wie in een permanente staat van verontwaardiging verkeert gaat op de duur licht uitstralen: zo verheven gaat hij zich voelen omdat hij VERONTWAARDIGD is. Voor die verontwaardiging moet alles wijken. Om te beginnen de realiteit, want die is nooit zoals de verontwaardigde dat wil. Vervolgens de fictie want die laat zich niet zomaar aanpassen zoals de verontwaardigde dat wil. En de geschiedenis  al helemaal niet want die kan niet meer herschreven worden. De verontwaardigde is met maar een zaak bezig en dat is zichzelf. Tegen dat hij dit gelezen heeft is de verontwaardigde helemaal op stoom gekomen. Zie je wel dat hij gelijk heeft. De verontwaardigde is een doe-het-zelver van de  eerste orde. Is er geen voorwerp voor zijn verontwaardiging in de buurt dan maakt hij er  een. Wat de verontwaardigde eigenlijk wil is gehoord worden. Als hij gehoord wordt dan bestaat hij. Wat hij uitkraamt is doorgaans een amalgaam van half begrepen waarheden, langs de kant van de weg opgepikte terminologie, flarden beschuldigingen en dat allemaal in een saus die smaakt naar boycot. Er is geen verklaring voor de verontwaardigde want als die al zou bestaan dan is de ratio achter zijn verontwaardiging weg. Er kan hoogstens psychoanalyse aan te pas komen. En of die helpt?

Verontwaardigden hebben meestal een zee van tijd. Want zonder veel tijd geen verontwaardiging.

Vroeger schreven verontwaardigden, van het type te vroeg gepensioneerde onderwijzer annex dorpsbibliothecaris van het Davidsfonds, lezersbrieven. Als beginnend journalist was het je taak om daar dagelijks de minst waanzinnige uit te vissen. De taalfouten er uit te ziften en het aantal kaakslagen te reduceren tot één. Een van mijn leermeesters zei altijd: denk aan de 5 W’s. Wie niet, wie nooit, wanneer niet, waar niet en waarom nooit.

Daarom dus, nog een keer: verontwaardiging is een angst gemotiveerde sollicitatie op een vacature die niet bestaat. De verontwaardigde bestaat enkel in zijn eigen gedachten. En dat is juist wat hij niet wil: ongezien zijn door anderen.

Marc van Impe

11:46 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.