22 mei 2011

Zonsopgang

 

Voor niets gaat de zon op. Maar sommige CVS/ME patiënten blijven er tegen beter weten in toch in geloven. Zoals de Inca’s van het Gebroken Oor  bij Kuifje. Dat er dan een zonsondergang komt mag hen niet verbazen. Welnu, hij komt er. De zonsverduistering.

 De Belgische farmasector schroeft de verdeling van geneesmiddelenstalen terug. Artsen zullen voortaan van een nieuw geneesmiddel vier monsters per jaar ter beschikking krijgen, tijdens de eerste twee jaar dat het middel op de markt is. Artsen mogen geen patiënten meer behandelen met stalen. 

De Europese koepelvereniging Efpia neemt de "4x2"-standaard tijdens de zomer op in haar deontologische code. Pharma.be, de algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie, aligneert haar code wellicht voor het einde van het jaar. De beperking tot maximum acht stalen per arts over een periode van twee jaar geldt voor alle nieuwe voorschriftplichtige merkgeneesmiddelen en is de uitvoering van een Europese richtlijn.    De heel strikte autoregulering die de Belgische farmasector zichzelf oplegt, is strikter dan wat ons land momenteel wettelijk toestaat.

Voor elk geneesmiddel worden nu acht stalen per jaar per dokter toegelaten, zonder beperking in tijd. Weliswaar beperkt de wet het totale aantal stalen dat een dokter per jaar mag ontvangen op 600, maar die maximumnorm is moeilijk te controleren.   

Stalen zullen alleen nog dienen om de voorschrijvende arts het product te leren kennen. Ze dienen niet voor de promotie van geneesmiddelen, en ook niet voor de normale behandeling van patiënten.

Gratis monsters hebben nu ook nog een sociale rol, waarbij huisartsen die stalen uitdelen aan kansarme patiënten. Behoort dat tot het verleden? "De overheid is van oordeel dat het Omnio-statuut en de maximumfactuur op zich volstaan om behoeftige patiënten op te vangen", zegt Leo Neels van pharma.be. "Ook Europees is duidelijk dat het sociale oogmerk op andere wijze dan met stalen dient ingevuld, vandaar een duidelijke lijn."

 Met andere woorden, het heeft geen zin om stalen te vragen, ze zijn er niet. Vraag wel uw Omnio-statuut aan, want dat blijken nogal wat patiënten te vergeten.

Helaas, maar ook pindakaas,

 

Marc van Impe

10:59 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Waar is de tijd dat het "niet op kon"?
Zelf ben ik ooit medisch afgevaardigde geweest....
de auto quasi tot aan de nok gevuld met medicatie en "cadeautjes" voor de dokters...
opgelet, we mochten de duurdere cadeautjes wel enkel afgeven aan de "goede voorschrijvers"...
en specialisten die de heel goede voorschrijvers van één van onze produkten zou kunnen worden.
Het mooiste cadeau dat ik mocht geven, even denken, ja, dat was twee uur "vlieginitiatie" in Temploux. Per medisch afgevaardigde waren er vijf "tickets" te verdelen... natuurlijk mochten of liever moesten, we zelf ook mee.
Op en zondagochtend, heel vroeg vertrok ik richting Temploux (met nog meer cadeautjes in de wagen)... eerst een ontbijtje (geschonken door de firma waarvoor ik werkte)... korte speech van de district manager... en dan de diverse mogelijkheden van "lessen" die onze dokters konden volgen...
Wij mochten ook les volgen, maar ik hield liever de voeten aan de grond...
één van de dokters nodigde me echter uit om als passagier mee te reizen in de helicopter die hij zou leren "besturen".... ik kon moeilijk weigeren... alles voor de job!
Het was de eerste en meteen ook de laatste keer dat ik de lucht inging met een dokter aan "de knuppel"!!
Een tijdje later begon onze nieuwe verkoopscyclus, dat betekende opnieuw een weekje cursus.... waarom op kantoor? In Marrakeshh was het veel leuker, een half dagje cursus en in de namiddag site seeing.... wat moet een mens meer hebben?
Maar maanden later was de "hoofdvogel" van de cadeautjes fel afgeslankt, een balpen waarin we de naam van de dokter lieten graveren en met Pasen een groot hol paasei, zo licht als een veer...

de tijden waren veranderd....

Gepost door: Hilde V | 22 mei 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.