18 mei 2011

Poolse worst

Zit rechtop, spreek met twee woorden, eet met je mond dicht,  praat niet terwijl je eet, geef een hand, wacht tot je aangesproken wordt, zeg altijd dank u, spreek met twee woorden, maak je huiswerk, neem geen snoepjes aan, kijk niet naar vieze plaatjes, loop niet in de plassen, wees beleefd tegen meisjes, drink niet teveel, lees een goed boek, hou je handen thuis, denk toch eens na, doe die sigaret uit je mond… Als ik die zinnetjes hoor moet ik aan mijn goede vader denken. De man die me leerde dat ik moest uitkijken voor bankiers, politici en slechte vrienden  - in die volgorde- want ze zijn op het eerste gezicht charmant, hebben een enorm gevoel voor eigenwaarde, voelen geen schuld noch medelijden en het zijn pathologische leugenaars. Kijk altijd of iemand handelt naar zijn woorden, zei hij. Doet hij dat niet, laat hem dan weten dat je hem doorhebt. Maar geloof hem nooit. Pas jaren later heb ik begrepen dat hij zo zijn eigen schaal van Hare hanteerde.                                 

Wat het roken betreft was mijn vader dubbel. Hij hield er om de zoveel jaar mee op, om dan weer opnieuw te beginnen met een fijne sigaar, een geurige pijp, een dure Engelse sigaret. Pas toen hij de laatste keer stopte was het definitief.

Daar lig ik dus aan te denken terwijl ik uit het raam van de kamer die voor een paar dagen de mijne is naar beneden kijk. Wachtend op de arts die toert. Op het binnenplein wordt gerookt. Mannen  en vrouwen in het groen en het wit, een hark in een pak met een iPad onder arm, en in wagentjes, als ouwe mussen, kwetterend tegen elkaar en zeer ernstig kijkend: patiënten aan een infuus. Rokend. Langs de katheter het leven, langs het strot de dood. Onder een stalblauwe hemel, geen triester beeld.

Waarom doet de ministre hier niets aan? In cafés mag niet meer gerookt worden. Geen perron waar je nog een peuk kwijt kan. Maar op het plein voor de kliniek mag het wel. En wat met de voorbeeldfunctie van de zorgkundige? Ik begrijp dit niet.

 

 De Australische regering is van plan om vanaf januari 2012 sigaretten en roltabak te laten verkopen in olijfgroen inpakpapier. Geen fancy pakjes meer die tonen dat je een Rizla-vrouw bent, een Marlboro-man, of een Camel-mannetje. Je bent een sukkel die rookt. In Australië heeft een kind onder de 17 nooit een advertentie voor sigaretten gezien. Het percentage rokers bij volwassenen en de jeugd is er dan ook het laagst ter wereld.

Waarom stelt de ministre niet voor om sigaretten per gewicht te verkopen? Los, in een ouwe krant gerold. Sigaretten als een zwetende Poolse worst uit de nachtwinkel.  Da’s pas een aanpak.

 

Ook ik heb gerookt maar ik prijs me gelukkig dat ik er bijna 25 jaar geleden mee gestopt ben. Ik haat de roker niet. Ik misprijs hem niet. Ik vind hem hilarisch. Op reclames zie je lachende mensen roken. In het echte leven kijken rokers zeer serieus: hier wordt aan kanker gewerkt. No jokes, please.

 

Marc van Impe

08:47 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

hoewel ik zelf een roker ben, geef ik je groot gelijk Marc.
Hier heeft niemand iets tegenin te brengen.
Roken is vies, roken is geen fijne verslaving. Voor de smaak rook je écht niet je zoveelste sigaret. Dat is puur voor die vieze dodelijke nicotine (en teer).

Het samenhokken buiten het ziekenhuis, ik beken, ik doe daar ook aan mee ... maar ik voel me dan ontzettend smerig. Roken aan de ingang van een ziekenhuis.
Dat doen enkel mensen die écht verslaafd zijn want niemand voelt zich daar goed bij.

Minder reclame zoals je zegt zal de jongere generaties misschien meer tegenhouden ooit die eerste sigaret te roken. Het marginaliseren van rokers is al volop aan de gang. Ook dat zal helpen. Maar het is niet genoeg nee.
Els

Gepost door: Els | 18 mei 2011

Reageren op dit commentaar

ik vind het eigenlijk ook niet passen, de groepjes rokers aan de ingang van de ziekenhuizen... zoals je schrijft Marc : "langs de katheter het leven, langs de strot de dood"... die wil ik onthouden...
In het ziekenhuis waar ik werkte, werd er koffie gedronken in het "medisch magazijn"... en gauw een sigaretje erbij.... tussen de dozen steriele compressen en de pampers...
hoezo de pampers voor de pasgeborenen stonken naar sigaretten? Het diensthoofd nursing raadde aan om asap klacht in te dienen bij Procter and Gamble...
maar het roken ging lustig verder....
tot de dag dat het brandje in de papiermand geblust moest worden...
dat was net één sigaret té veel geweest....

groeten,
een niet-roker,

Gepost door: hilde | 18 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Ik ben zelf roker en het is inderdaad heel ongezond MAAR het blijft mijn keuze! De overheid zou dan beter alle dodelijke verslavingen of pleziertjes op dezelfde manier behandelen... Rokers worden zo scheef bekeken en gemarginaliseerd, nergens mag je nog een sigaretje roken. En dat terwijl we de staatskas goed vullen met al de taxen op tabak... Als iedere roker in België op een goede dag zou beslissen om te stoppen zullen de anti-rokers daar ook serieuze financiele gevolgen van dragen! En hoe zit het dan met de, grof uitgedrukt, vetzakken die je elke dag in de frituur of pittazaak zichzelf een hartaanval ziet vreten? Die kosten ook geld! Om van de dronkenlappen die zichzelf een smakelijke levercirrose bezorgen nog te zwijgen. Die zijn trouwens ook schadelijk voor de niet drinkende medemens zijn gezondheid. Er gebeuren zo veel ongelukken door dronken chauffeurs... Laat ze dan dat alles verbieden of er op z'n minst even veel taxen op laten betalen!
Rokers kosten geld als ze kanker krijgen maar niet elke roker krijgt kanker en niet roken is geen zekerheid om het niet te krijgen. Rokers sterven ook dikwijls jonger, waardoor de kosten voor seniorenhulp dan weer dalen.
Ik ben van plan om zo snel mogelijk te stoppen met roken, voor mezelf... Ik zal echter nooit een rokende medemens hilarisch/belachelijk/slecht of eender wat vinden. Net zomin als ik een mens van 150 kg die een groot pak friet met 7 curryworsten en een halve kilo mayonaise eet hilarisch vind. Laat iedereen verantwoordelijk zijn voor zijn eigen daden en stop met veroordelen, da's mijn motto. Alles bezorgt je tegenwoordig trouwens kanker, van water drinken, eten, in het gras vol fijne stofdeeltjes liggen of wandelen in dat mooie natuurgebied dat op 2 km afstand van de autosnelweg ligt. Je bent nergens meer veilig.
Ik rook, eet gezond en drink niet. Antirokers onthouden alleen dat eerste: "ik rook"

Gepost door: an | 18 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Sorry iedereen zijn vrijheid om te schrijven en om te reageren met sigaret in mijn mond. Iedereen zijn vrijheid om te roken, men kan een afdak voor rokers maken verder van de ingang. Toen ik zelf baxters kreeg en smiddags in het zonnetje zat omdat ik het gezeik van die andere cvs klagers niet kon aanhoren, kreeg ik blikken van mensen. Mensen die met een vervuilende auto rijden, van mensen die hun kinderen snoepgoed geven om ze te sussen,... Iedereen heeft slechte gewoontes, dat is eigen aan een mens.... stop eens met op rokers te kakken. Ik kan ook zeiken op vanalles en nog wat maar mijn zelfvertrouwen is groot genoeg om dit niet te doen. Deze blog heeft weinig relevantie met fibro en cvs... Ikzelf blijf ondanks alles positief, mij noemen ze altijd een niet typische cvs en fibro mens... dat zegt genoeg.

Voor de rest lees ik zeer graag je blog

Gepost door: karo | 20 mei 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.